Marius trapper opp satsingen enda hardere for 2024. Vi er stolte støttespillere i år og tok en prat med Marius.
Hvordan har 2023-sesongen gått for deg?
«Hvor skal jeg starte … Hovedmålet for sesongen var å bevise for meg selv at jeg fortsatt har progresjon og har potensialet til å nå verdenstoppen i triatlon. Det er fortsatt en lang vei å gå før jeg er på det nivået, men jeg tror absolutt det er mulig. Sesongen ble kronet med norgesmester-tittel og seier i Ironman 70.3 Sandnes.»
Hva gir deg troen på at du kan nå verdenstoppen i triatlon?
«Det å nå sitt makspotensiale i utholdenhetsidrett tar mange år. Det er noen prestasjons faktorer som responderer veldig raskt på trening, som for eksempel maksimalt oksygenopptak. Men du har også andre såkalt perifere faktorer som blant annet endringer i muskulatur som tar langt mer tid. Jeg gikk fra masse festing og fyll til å starte med triatlon som 21-åring. Dette i kombinasjon med svært gode testresultater fra fysiologisk testing gir meg troen på at det skal være mulig. Jeg er selvfølgelig innforstått med at det er mye som skal til.»
Hvordan jobber du nå fremover for å nå verdenstoppen?
«Jeg legger ned en enorm innsats på trening. De siste månedene har jeg trent i gjennomsnitt 26-27 timer ukentlig. De hardeste treningsukene trener jeg rundt 35 timer og de roligste ukene er jeg helt nede på 20 timer. Dette er aktiv treningstid og timene inneholder svært lite isolert rolig trening. Jeg prøver å legge opp treningen slik at alt jeg gjør har en hensikt. Det mest ekstreme og uvanlige jeg gjør er nok varmetrening. Det er ikke noe for Ola Nordmann. Utenom selve treningen har jeg jevnlig testing i labb. Dette er for å forsikre meg om at ting går i riktig retning og at jeg ikke kaster bort tiden min på å gjøre ting som ikke gir meg progresjon.»
Hva gjør du i stedet for isolert rolig trening?
«Misforstå meg rett. Jeg trener også på lav intensitet, men mye av det er på såkalt LT1. Det vil si at jeg ligger rett under grensen der laktaten starter å øke. Dette fører til at jeg får langt større muskelaktivering og ligger på et høyere oksygenopptak. Når man når et visst nivå tror jeg det er nødvendig for å oppnå ytterligere adaptasjoner.»
Hva er varmetrening og hvor mye gjør du av det?
«Hehe. Varmetrening er i utgangspunktet en rolig treningsøkt der man kler på seg så mye klær at du kunne overlevd en uke på Nordpolen i 30 minus. Kort fortalt er hensikten med klærne at du skal svette som en gris og få en kjernetemperatur på > 38,5 grader. Ideen bak er at dette skal gi en tilnærmet lik økning i hemoglobin-masse som man vil få av å trene i høyden. Jeg gjennomfører varmetrening hver eneste «treningsdag». Hver 4. dag har jeg hvile. Så da unngår jeg varmetrening. Så i sum trener jeg varmetrening 5-6 dager i uka.»
Med all denne treningen, har du tid til noe annet?
«Ja, jeg er ikke på et nivå der jeg kan leve av å drive med triatlon. Ved siden av satsningen driver jeg Bjerkeset Coaching som er et enkeltpersonsforetak og jeg tar en mastergrad i treningsfysiologi. Så det er svært mye av kunnskapen jeg får fra utdanningen som jeg tar med meg i treningsarbeidet både for meg selv og for kundene mine. Jeg er svært heldig som har skapt meg en jobb som jeg trives med.»
Hva er planen videre?
«Planen mot neste sesongen er å fortsette det gode treningsarbeidet. Jeg har fått innvilget profflisens for neste år, så da skal jeg konkurrere mot de beste i verden. Da er det viktig å sørge for at jeg stiller på startstreken med like bra utstyr som de andre. Januar blir derfor en måned der jeg kommer til å bruke mye tid på å optimalisere utstyret jeg skal konkurrere med, da jeg vet at utstyret jeg har per dags dato er for dårlig.»
Hva blir målet for sesongen?
«Drømmemålet for sesongen blir å klatre opp til topp 100 på verdensrankingen. Hvis du spør andre som holder på med dette er det nok svært få som har troen på at jeg har kjangs til å nå det. Men det er ingenting som motiverer meg mer enn folk som ikke har trua. Jeg tviler sterkt på at det er noen i verden som trener likt som meg, og svært få som legger ned like mye innsats. Jeg har lenge sagt at dagen jeg innser at jeg ikke kan nå verdenstoppen kommer jeg til å legge opp satsningen. Det er langt ifra all trening som er moro, og ordet motivasjon er et ord som blir brukt for mye. Det viktigste er gjennomføringskraft på dager man ikke er motivert.»
Hva må du jobbe med for å nå det målet?
«Nå som jeg skal konkurrere i proffklassen blir det en helt annen dynamikk i løpet. Det er en såpass stor fordel å sykle med andre at det er viktig å henge med fra start. Per dags dato er derfor svømmingen noe jeg må forbedre. Jeg er et stykke unna være god nok til å henge med der, men på syklingen tror jeg at jeg er i nærheten av å henge med de beste i verden. Triatlon avsluttes jo med løping, der har jeg også mye å gå på. Det handler mye om arbeidsøkonomi, og det tar tid å utvikle. Men jeg tror alt er mulig.»