Elbil – kurs for alle på verkstedet

Vi var tidlig ute med å bli sertifisert Meca elbilverksted og tre av våre ansatte har allerede denne godkjenning. I starten av 2021 skulle egentlig en til av våre ansatte på elbil-kurs med avsluttende eksamen.  Covid19 gjorde at  kurset dessverre ble utsatt på ubestemt tid. Isteden har vi hatt et internt intro kurs for noen og som oppfriskning for de andre. Kurset ble holdt av Roger og Thomas som er sertifiserte på elbil gjennom Meca og hadde satt seg ekstra inn i oppbygningen på hver sin bil på forhånd.

 

Bilde Service

Sikkerhet på elektriske biler var i hovedfokus. Her ser vi Thomas med høyspent hansker og multimeter for måling av høye spenninger.

På bildet over ser vi Roger som går gjennom virkemåten på Renault Zoe. Det ble forklart om alt en vanlig kunde har brukt for som ladetid, kjørelengde  og bruk av lader. Til mer tekniske opplæring på bilens oppbygning og funksjon med elektriske motorer, omformer, oppvarming og nedkjøling av batteri mm. Hovedfokuset med opplæring på Renault Zoe var sikkerhet. Utkobling av 12V batteri og Ev-batteri, samt kontroll av at bilen er strømløs.

Det er få oljer og væsker som skal skiftes ved service på en elektrisk bil. Ofte bare bremsevæske og kupefilter. Det er derimot mye sjekkpunkter spesielt med avansert diagnoseutstyr. Det skal kontrolleres ladetilstand, batteritilstand, Cellespenning på batteri, temperaturer i batteri mm. Dette ble det gjort en gjennomgang av og forklart de forskjellige begrepen og hvorfor de skal kontrolleres.

 

Det er mye på elektriske biler som er likt som på vanlig fossile biler, men for eksempel aircondition byr på litt ekstra utfordringer og sikkerhetstiltak spesielt ved utskifting av komponenter.

 

Den vanligste feilen på elektriske biler er faktisk rust og fastrustne bremser. Dette er fordi elektriske biler «bremser» og lader bilen når du slipper gassen, slik at man nesten ikke trenger å bruke de ordinære bremsene. Dette gjør at de ruster fast. Som elbileier er derfor lurt å bruke bremsene skikkelig en gang i blant og be verksted om å smøre opp dette ved service.

 

Kontakt oss gjerne for hjelp med din bil