Service på klimaanlegget – ren og frisk luft i bilen

Sommeren nærmer seg og det er tid for å gjøre bilen klar for sommerens bilturer. Med air-condition som kjøler godt, og et rent og effektivt klimaanlegg, får du frisk og ren luft inn i bilen, og bilturen blir mer komfortabel for alle.

Bilens klimaanlegg får bokstavelig talt kjørt seg gjennom årets skiftende sesonger. Ulik temperatur og luftfuktighet utsetter klimaanlegget for store påkjenninger. Det kan føre til at klimaanlegget ikke kjøler ned bilen som det skal, eller at bakterier og muggsopp irriterer øyne og luftveier. Heldigvis kan vi hjelpe deg med kontroll av klimaanlegget ditt, så slipper du overopphetede bilturer til sommeren.

Klimaanlegget, eller air condition, regulerer bilens inneklima. Det justerer temperaturen, kjøler ned og renser luften som kommer inn. Klimaanlegget bruker kjølemiddel, og det er normalt at AC-anlegget mister cirka 5-10 prosent av gassen sin i året. Det siver naturlig ut små mengder av den gjennom koblinger og pakninger. Etter hvert som gassen forsvinner, reduseres også effekten av anlegget og luften er ikke like frisk lenger.

– Etter tre-fire år uten etterfylling kan anleggets effekt være halvert.
– Går det for lang tid uten etterfylling av gass og olje, vil pakninger tørke ut og AC-pumpa og andre deler slites i stykker. Reparasjonskostnaden kan til slutt bli store.

SERVICE

Med normal kjørelengde bør et klimaanlegg etterfylles hvert tredje eller fjerde år.
De fleste bileiere leverer bilen på vanlig service hvert eller annet hvert år og regner med at det som trengs å gjøres med bilen tatt hånd om. I de fleste tilfeller er ikke etterfylling av kjølemidler satt opp i serviceprogrammet. Det er faktisk opp til bileieren selv å bestille service på klimaanlegget.
Ved en AC-service vil verkstedet tømme systemet for kjølemiddel, rengjøre klimaanlegget og sjekker om det er noen lekkasjer. Til slutt fylles systemet med kjølemiddel igjen.

KUPÉRENS

Gjennom årets sesonger og temperatursvingninger, samler det seg gjerne støv, skitt og fukt i bilens luftekanaler, og det kan dannes bakterier og muggsopp som blåses inn i kupéen. Skal du først ha service på klimaanlegget, bestill samtidig kupérens. Da rengjøres klimaanleggets kanaler og kupéfilter byttes.

Som du skjønner er en service på klimaanlegget gull verdt. Ønsker du en skikkelig overhaling, vil en kupérens i tillegg være tingen.

Bestill time for  full service på klimaanlegget og en kupérens. Så er det bare å kjøre sommeren i møte i en perfekt temperert bil og puste inn den rene og friske luften fra klimaanlegget.