Vårt samarbeid med Margit og Jørgen

I 2023 Har vi valgt å støtte Jørgen og Margit i deres satsing i hundespann kjøring, og dette har vært et godt samarbeid for Flissundet Motorservice. Vi var så heldige at vi kunne bidra med bilreparasjoner og støtte til deres satsing. – Tilbake har vi fått kreativitet og en utrolig takknemmelighet. Som kanskje mange har fått med seg har vi brukt Jørgen og Margit veldig aktivt i markedsføring for 2023.

Finnmarksløpet er akkurat over og vi tok en kjapp prat med Jørgen og Margit

 

Fortell litt om dere selv
Vi har drevet aktivt med langdistanse i 3 sesonger, men har hatt trekkhund i 10 år. De siste to sesongene har vi satset aktivt mot løpskjøring og har hatt 13 hunder på kennelen i samarbeid med Lisjøen Husky. Vi holder til i Sørskogbygda, og Margit jobber som sykepleier i hjemmesykepleien i Elverum, mens Jørgen jobber som naturbrukslærer på Solør VGS avd. Sønsterud. Rett før treningssesongen begynte i fjor giftet vi oss på Røros etter 10 år som kjærester. Helt siden vi møttes har vi hatt flere felles interesser, og fellessnevneren er friluftsliv.

Vi bestemt oss for å gjøre det som gir oss mest glede, rekreasjon og mestring i hverdagen, nemmelig å kjøre hundespann. Det å trene et spann som er klart til å stille til start på langdistanseløp er mer enn en hobby, vi vil heller kalle det en livsstil. Tilnærmet all fritid vi har, det vil si ettermiddager, helger, fridager og ferier går til å trene, stelle og bygge tillitt og samhold med hundene. Fra august 2022 til mars 2023 har vi kjørt over 4000 km på ATV om høsten og slede når snøen kommer. Dette danner grunnlaget for å kunne gjennomføre sesongens hovedmål: Finnmarksløpet 600 km VM i langdistanse hundekjøring 8-spann.

 

Hvilke løp har dere kjørt i år?
Denne sesongen har Finnmarksløpet 600 km vært hovedmålet, og som forberedelse til det har vi stilt til start i Gausdal Maraton 200 km og Femundløpet 450 km. Jørgen kjørte Gausdal maraton i januar 2023 og kom inn til en fin 10. plass i sin klasse. Dette løpet bruker vi som et slags laguttak til Femundløpet, og de hundene som presterte bra der fikk bli med videre. Margit stilte til start i Femundløpet 450 km i Februar, men valgte etter 310 km å bryte løpet da hundene begynte å vise tegn til sykdom og vi ikke ville risikere hundenes helse fram mot Finnmarksløpet. Under Femundløpet fikk vi positive svar på flere av de tingene vi har øvd på gjennom treningssesongen, og kunne legge en solid plan for hvordan vi skulle komme oss gjennom den 600 km lange løypa i Finnmark

 

Hvordan har det gått?
Lørdag 11. mars sto Jørgen og 8 friske, sterke og glade hunder på startstreken for årets hovedmål; FL 600 km. Det var meldt svært kaldt vær gjennom hele løpet, men vi var godt forberedt på det. Dette løpet regnes som verdens tøffeste hundeløp med 8 hunder. 60 mil skal tilbakelegges på ca 3,5 døgn og man må komme i mål med 5 hunder.

Det betyr lite søvn for både hunder og kjører, og nesten alle timene tilbringes ute på sporet sammen med hundne. Jørgen har ikke lov til å få noen som helst hjelp utenfra og står for alt arbeid med som har med hundene å gjøre under løpet. Margit og vår felles venn Ole Bekkos var med som handlere. En handlers jobb er å ta vare på kjøreren under løpet. Handlerne sørger for at kjøreren får tørre klær til neste etappe, får i seg mat og drikke, lager mat og drikke til neste etappe, legge strategi for neste etappe ift. vær og føreforhold, og ikke minst tilrettelegger for så mye søvn som mulig for kjøreren slik at han kan gjøre en så god jobb som mulig med hundene.

Starten går fra Alta sentrum, deretter videre til Masi, Kautokeino, Jergul, Levajok, Karasjok, Jotka før de ender opp i Alta sentrum og målgang. Løpet ble som det var meldt, preget av kulde med temperaturer helt ned mot 35 minusgrader på det kaldeste og en snitttemperatur på ca 20 minus. Dette krever ekstra mye av Jørgen i stellet med hundene. Han skal passe på at de får i seg nok mat og væske på sjekkpunkt og i sporet, samt at de ikke forfryser seg eller får andre skader relatert til kulden. Etter hvert som løpet utvikler seg, og kjøreren blir preget av søvnmangel, hjelper handlerne kjøreren med å ta vurderinger basert på værmelding og rapporter fra sporet. Jørgen og hundene mestret disse utfordringene fint, og kunne kjøre inn til mål i Alta på en 24. plass av 71. startende i verdensmesterskapet for langdistanse hundekjøring. I miljøet kaller vi en slik prestasjon for mesterskap i å ta vare på hunder under ekstreme forhold.

 

Er dere fornøyde med sesongen?
Å konkurrere med dyr byr på flere uforutsette utforinger og hendelser, som er vanskelige å styre; som for eksempel kennelhoste, løpetid, skader og ikke minst hvordan treningsforholdene blir i løpet av høsten og vinteren. Alt dette tatt i betrakning har vi vært svært heldige og vi har opplevd at det meste gått i vår favør. Hundene har prestert veldig bra, vi har klart å få frem gode lederemner for framtiden, og ikke minst har vi klart å holde motivasjonen og helsa til hundene på plussiden hele sesongen. Det går ikke an å se hundenede isolert fra oss mennesker, i denne sammenhengen vi er et lag og alle må bidra for at målet skal nås. Vi har satt oss realistiske og gjennomførbare mål, og vi sier oss veldig fornøyd med sesongen.

 

Fortell litt om samarbeidet med Flissundet Motorservice i 2023
Direktelinken mellom et bilverksted og hundekjørere er vel kanskje ikke helt åprenbar for alle. For oss så har det vært avgjørende å få god service og hjelp med bil og kjøretøy for å i det hele tatt komme oss til Finnmark. Tilsammen tilbakelegger vi 3600 km i bil med henger tur-retur Sørskogbygda-Alta. Samarbeidet med Flissundet Motorservice har bydd på mye humor og kreativ utfoldelse. Dette vitner om en framoverlent bedrift, som er villig til å se muligheter i vårt prosjekt. Vi har vært heldige å få lære mye av deres bedrift som vi kommer til å ha god nytte av i etableringen av egen kennel. Det føles godt å kunne gi noe tilbake til FMS i form av vår allsidighet. Dekkhotellsjef Åge Kalfoss er et eksempel på dette. Vi har opplevd å bli tatt på alvor, og vi har følt oss trygg og godt ivaretatt i samarbeidet med FMS. Samarbeidet gir oss muligheten til å kunne gi hundene det lille ekstra de trenger, som har vært avgjørrende for prestasjonene de har gjort under trening og løp denne sesongen. Vi er svært takknemlige for de muligeheten dette samarbeidet har gitt oss, det hadde ikke blitt det samme uten.