Tunet traktoren – fikk en ny hverdag

Da Terje Sætra skulle bytte traktor ble han misfornøyd med effekten den leverte. Løsningen ble å tune den hos Flissundet Motorservice.

– Det har blitt en ny hverdagen. Nå er jeg fornøyd, forteller Terje Sætra. 

Tidligere hadde bonden på Østlandet en John Deere 6930 som leverte 170 hestekrefter (hk). Men han ønsket å gå opp i komfort og kjøpte seg en John Deere 6150R. 

– Den gikk på ren diesel og brukte ikke AdBlue. Den hadde også et nytt type system for å rense eksosen. Den skulle yte 150 hk, men ved hjelp av en «boost» kunne den gi deg 170 hk. 

Tunet traktor på gården

Etter å ha kjøpt 6150R satte han den rett i korntransport. Det var 13 tonn korn i hengeren.

– Da den såkalte «boosten» som skulle tre i kraft under transporten virket rimelig fraværende. Det var en dauere traktor og jeg ble skuffet, forteller Sætra. 

Han visste at han ønsket gjøre noe med saken og ønsket ikke å kjøpe ny traktor, da han var fornøyd med traktoren ellers. Sætra har to traktorer: En John Deere 6520 fra 2007 og den nyeste, en John Deere 6150R. 

– Jeg hadde hørt om Flissundet Motorservice og tok kontakt med Roger. De kom med dynamometer på gården. Den eldste modellen fra 2007 var tunet. De målte effekten på begge to og det viste seg at begge traktorene ga samme effekt. 

Hvorfor tune traktor?

6150R ble tunet og hverdagen har blitt en annen, oppsummerer Sætra. 

– Det er blitt en ny hverdag. Traktoren går lettere og du kan bruke et lavere turtall og da bruke mindre drivstoff, sier han. 

– Hva bruker du traktorene til gjennom året?

– Jeg driver med melk- og kornproduksjon. Traktorene går i forskjellig jordbearbeiding (harv og plog), samt gressproduksjon med slåing og pressing på ca. 900 mål i alt. Nå klarer den alle arbeidsoppgaver uten problem, sier han. 

– I hvilke situasjoner anbefaler du å tune traktoren?

– Hvis du har kjøpt en litt for stor harv og ikke er fornøyd med hvordan traktoren klarer å dra den, vil å jeg anbefale dette. Dette er et bra alternativ istedenfor å kjøpe en ny traktor.   

– Fortell om dine erfaringer med Flissundet Motorservice?

– De er seriøse, flinke og trivelige folk som holder det de lover. Det oppstår ingen overraskelser. Man avtaler på forhånd og det blir gjennomført. Alt er i skjønneste og jeg fikk en bedre traktor. Det er også mulig å stille tilbake effekt på traktoren ved eventuelt salg. Hvis det skulle være behov for det i fremtiden, sier Sætra.