Tar du endelig den bilturen i sommer?

 

Drømmer du om Norgesferie i år? Kanskje noen turer til kjente og kjære som du ikke har sett på lenge, eller en skikkelig bilferie med hele familien? I så fall bør du ta en ekstra sjekk av bilen før sommeren – følger du disse tipsene er både du og bilen din klar for landeveien.

For at du skal ha det ekstra godt bak rattet og kose deg med lange turer, må bilen jobbe litt mer og litt annerledes enn den gjør til daglig. I ferien blir det nemlig gjerne en annen type kjøring og belastninger enn hverdagsturene til jobb, skole og fritidsaktiviteter.

 

Feriebilen

Lengre turer enn vanlig medfører ofte andre belastninger for bilen, som for eksempel mer last, høyere hastigheter over lengre tid, varme temperaturer og lange nedoverbakker. Da er det viktig at alle bilens funksjoner er i god stand.

En kontroll av de viktigste funksjonene er god helse for bilen – da blir du en tryggere trafikant, og du sørger for din og familiens sikkerhet.

Elbilen

På en elbil kan det være færre deler, men behovet for tilsyn og service er ikke mindre av den grunn. Verkstedene våre tar service og reparasjoner på elbiler. Og uavhengig av drivstofftype, anbefaler vi jevnlig service og ettersyn av bilen din.

Last

Når du skal på ferie, blir bagasjerommet fylt til randen. Samtidig fylles kupeen med 4-5 personer, istedenfor kanskje 1-2 til daglig.

Derfor må du kompensere ekstra vekt med høyere dekktrykk for at bilen skal være stabil på veien, og ha størst mulig kontaktflate mot asfalten. Støtdempere og fjærer i god stand er også viktig for stabiliteten, og en hjulstillingskontroll kan være en god idé.

Fart og veier

På ferieturer kjører vi ofte i lengre intervaller enn til daglig – av og til i timevis – med bare korte stopp. Det kan være motorveier med høye hastigheter, eller landeveier med lange og bratte oppoverbakker og nedoverbakker.

Dette gjør at bremsene kan få store belastninger med både uforutsette og kraftige oppbremsinger, og langvarig bremsing fra høyfjellet helt ned til fjorden – her er det for øvrig smart å bremse med girene, slik at du unngår varmgang.

Det er viktig at bremsevæsken har riktig kokepunkt, at bremsene er i god stand og tar jevnt, og at styring og understell er i topp stand. Kjøring med høy belastning av motoren setter også kjølesystem og motoroljen på en ekstra prøve, og både oljen og kjølevæsken fungerer best den første tiden etter at de er skiftet.

Sikt

Vi håper alle på en solrik sommer med lange lyse dager og kvelder. Dessverre er det ikke alltid sånn i landet vårt. Skulle uværet sette inn, er det viktig både for sikkerheten og sjåførens velvære at vindusviskerne, vindusspylerne og billyktene gir så god sikt som mulig.

Klima i bilen

Enten det blir varmt eller kaldt i ferien, må du ha et velfungerende klimaanlegg som sørger for riktig temperatur og frisk, ren luft i kabinen. Det gir alle en bedre kjøretur.

Service med veihjelp inkludert

Hvis det ikke er lenge til neste faste service på bilen, bør du sørge for å ta den før ferien. Da inkluderer vi også 12 måneders MECA Veihjelp – helt uten egenandel!

Ta den bilturen!

Vi oppfordrer deg til å ta med deg familien, og endelig ta den Norges-turen du har tenkt på lenge! Da gjør du et bærekraftig og miljøvennlig valg, samtidig som du støtter norsk turistnæring og lokale småbedrifter.

Som kanskje det vakreste landet i verden byr Norge på alt fra morsomme veier, langstrakte strender, fint kulturlandskap, varme svaberg og flotte fjorder, til mektige isbreer, fantastiske utsiktspunkt, vakre vidder, spisse tinder og høye fjell.

Trenger du gode ideer til hvor turen skal gå i sommer? Da kan du starte sommerferien på lenkene under:

 

Artikkel hentet fra: https://www.meca.no/aktuelt_artikler/ferieklar_bil